
Také máte zkušenost s několikadenní turistikou, kdy na vás k snídani čekají bezvýrazné kaše z vloček namočených přes noc a přes den přežíváte na energetických tyčinkách nebo polévkách ze sáčku? Petra Pospěchová vám v Outdoorové kuchařce ukáže, jak snadno a rychle uvařit dobroty, které vám dodají energii i psychickou pohodu.
Nakladatelství Smart Press přichází s novou kuchařkou Petry Pospěchové. Spolu s ní se vydáváme na chutné jednodenní výlety s rodinou, víkendové přechody hor nebo letní či zimní horské expedice. „Představa, že outdoorové jídlo musí být nějaká instantní zpotvořenina, je celkem rozšířená,“ konstatuje autorka v úvodu a svojí knihou dokazuje, že je to opravdu jen představa. Díky zálibě v kulinářství, kterou projevila už v roce 2013 sepsáním knihy Regionální kuchařka – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska, a svým dlouholetým zkušenostem s (nejen) vysokohorskou turistikou je nám tím nejlepším průvodcem. Ví totiž, že ať už slézá slovenské kopce nebo zdolává pětitisícovku v indickém Ladaku, jednou z nejdůležitějších věcí je právě jídlo. Nejen kvůli dodání energie, ale také pro psychickou pohodu a udržení morálky celé výpravy. Hlad i neukojené chutě jsou spolu se zlobou a únavou, která s nimi přichází, jedním z hlavních důvodů psychické nerovnováhy. Přitom aby si turista sestavil jídelníček z několika různorodých pokrmů, které na treku pohladí chuťové pohárky i duši, nemusí mít za sebou kurz vaření.
Outdoorová kuchařka je rozdělena na dvě části. V té druhé nás Petra Pospěchová inspiruje voňavými recepty, které rozděluje do Jednodenních výšlapů s dětmi, Snídaní, Víkendových přechodů hor, Letních treků a Zimních treků. Očima se najíme například hadů z chlebového těsta, houbového guláše v kotlíku, sladkého špízu, slaného müsli oblíbeného hlavně muži, medvědího kuskusu, soba nudlemi se sušenými houbami, horského misa, hrachové kaše s tyrolským špekem nebo sunaru s čokoládou. Kromě receptů je přínosný úvod, který u každé kapitoly vyzdvihuje specifika daného typu výletu, na co se připravit a co zohlednit. První část knihy je však, dle mého názoru, podstatnější, protože recepty a hotová jídla jsou vyvrcholením nutných příprav. U jednodenních výletů je to téměř nepodstatné, ale pokud se vydáváme na vícedenní výšlapy, budeme stát před otázkou, jaké zvolit vybavení k vaření, abychom měli co nejlehčí batoh, a přitom bylo funkční v podmínkách, kterým budeme vystaveni, jako je v horším případě vítr, déšť nebo mráz. Autorka srovnává výhody a nevýhody jednotlivých typů vařičů (benzinové, plynové aj.), pomáhá s výběrem nádobí, náčiní a přidává pár vychytávek jako například křesadlo v noži nebo láhev v ponožce. Následuje domácí příprava trekového menu, ve kterém zohledňuje váhu, výživnost, rychlost přípravy a chuť potravin. Základem všeho je směs koření. Právě v této kapitole zdůrazňuje psychickou podstatu chutného jídla. Seznámíte se také s léčivými účinky některých potravin a specifickými podmínkami zimních výšlapů.
Outdoorová kuchařka je nedocenitelným rádcem před cestou jak pro zkušené horaly, tak pro začátečníky. Kniha je vizuálně i obsahově přehledná a vyvážená. Fotografie Davida Tureckého jsou jen třešničkou na dortu (tento recept v knize nenajdete).
Název: Outdoorová kuchařka
Autor: Petra Pospěchová
Nakladatelství: Smart Press, s.r.o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 192
ISBN/EAN: 978-80-87049-85-3