
To se vezme jeden spíše sympatický hrdina (ideálně policista, bývalý policista, soukromý detektiv či novinář), ale pozor, neměl by to být úplně kladný hrdina, to příliš neodpovídá současným trendům, přihodí se k němu pár mrtvol, okoření sexuální úchylkou, zalije omáčkou z indicií a pomalu se vaří. Když nemáte sympaťáka hrdinu, tak můžete použít třeba sympaťáka padoucha. A jak nám ve své knize Trest a smrt, kterou vydalo nakladatelství KNIHA ZLIN s.r.o., uvařil nováček švédské detektivní tvorby Mats Olsson?
V knize se setkáme s Harry Svenssonem, bývalým novinářem a nynějším spolumajitelem restaurace, který se náhodně nachomýtne u vraždy otevírající celý příběh. A není to jediná náhoda, Harry má přísně utajovanou zálibu v sadomasochistických praktikách stejně tak jako vrah, a když na to přijde, umí dát pořádný výprask rákoskou. A aby těch náhod nebylo málo, další zavražděnou ženu zná osobně. To už je vážné. Zvlášť, když mu začnou chodit e-maily, které mu dávají jasně najevo, že někdo jeho tajemství zná.
Poměrně netradiční je, že vraha známe v podstatě od prvních stránek. Harry vypráví svou část příběhu v ich-formě, vrah er-formou, sledujeme jejich počínání i myšlenkové pochody a postupně se dozvídáme vrahův motiv. Zpovzdálí sledujeme, jak se k sobě Harry a vrah postupně přibližují, a čekáme, co se z toho vyklube.
O tom, do jaké míry se jedná o autobiografický text, se dá jen spekulovat, nicméně zkušenost žurnalisty, ironický pohled na rádoby novináře a znalost prostředí se dá vyčíst z každého řádku. Setkáváme se s postavou nazývanou „Štěně“, která je prototypem současného „komerčního“ novináře, jehož jediným cílem je velká čtenost bez ohledu na to, zda jsou informace pravdivé či nikoliv. Ale ani Harry není v tomto ohledu novinářem s čistým štítem, svůj příběh prodá tisku dobře okořeněný zkreslenými fakty.
Velmi často se v textu objevují konkrétní informace o tom, kdo co uvařil či jedl, takže se může čtenáři stát, že se jeho mysl bude – místo toho, aby se pokoušela odhalovat důvody vrahova počínání – soustřeďovat na to, zda by se v lednici nenašlo něco dobrého na zub.
Rybí specialita v Kin-Longu obsahovala tresku, chobotnici, krevety a hřebenatky zalité jemnou světlou česnekovou omáčkou. K tomu jsem dostal sauvignon blanc z Jihoafrické republiky. (Str. 167).
Přinesl čerstvé housky obalené tlustou vrstvou máku. Byly ještě teplé, namazali jsme si je paštikou a obložili okurkou a rajčaty. (Str. 321).
Ta dýňová polévka byla vlastně docela dobrá, ale když jsem viděl, s jakou chutí se Lisen Carlbergová láduje karbanátkem s opečenou cibulí a bramborami, skoro jsem jí chtěl nabídnout, jestli si to nevyměníme nebo jestli bych si nemohl objednat totéž. (str. 454).
Dorazil jsem k Arnemu. Uvařil něco, čemu říkal cibuřty, byly to nakrájené a opečené buřty s cibulovou omáčkou. K tomu podával šťouchané brambory. (str. 463).
Je vidět, že se Olsson velmi dobře orientuje v současném čtenářském prostředí, nápad vložit mezi řádky kulinářské postřehy se zdá být v dnešní době, kdy mezi nejprodávanější publikace patří kuchařky, k nezaplacení. I motiv sadomasochistické úchylky je v dnešní době velmi oblíbený, ale oceňuji, že se autorovi podařilo najít tu správnou míru a podařilo se mu vyhnout tomu, aby vytvořil detektivní obdobu pana Greye.
Trest a smrt je detektivka, u které si odpočinete. Nic náročného vás nečeká, navíc se dočtete o kulinářských specialitách, oživíte informace o Švédsku (kde se mluví jakým dialektem) a hlavně vás možná překvapí, jakým fenoménem může být "výprask". Kniha má všechny předpoklady, abychom si na ní pochutnali, pokud neočekáváme ostřejší chuť ve stylu ostatních severských autorů.
Název: Trest a smrt
Autor Mats Olsson
NakladatelstvíKNIHA ZLÍN
Místo vydáníZlín
Rok vydání2016
Vydání1 1.
Počet stran573 stran
ISBN978-80-7473-404-5